Ενώ όλες οι πολεμικές τέχνες βασίζονται στην πάλη και στον αγώνα της "επικράτησης", στη καρδιά του Σαολίν Κουνγκ Φου χτυπά το ίδιο το Τσαν 禅 (Chán) ή αλλιώς το "Ζεν" στα ιαπωνικά. Κάθε τέχνη μπορεί να αποτελέσει όχημα του Τσαν - η μουσική, η ζωγραφική, η καλλιγραφία, η ανθοκομία και ιδιαίτερα το ίδιο το Κουνγκ Φου. Μία βασική αρχή του Τσαν είναι ότι οι υψηλότερες αλήθειες δεν μπορεί να εκφραστούν με λόγια ή να συλληφθούν μέσω της λογικής σκέψης. Η μετάδοση και η σύλληψή τους έρχεται με άλλα μέσα. Για τους αφοσιωμένος ζηλωτές του Σαολίν Κουνγκ Φου τα διάφορα Τάο Λου 套路 (Tàolù) - φόρμες του Σαολίν Κουνγκ Φου όπως λέγονται - είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μέθοδος αυτοάμυνας. Ακριβώς όπως το βουδιστικό τυπικό του "καθιστού διαλογισμού", οι φόρμες του Σαολίν Κουνγκ Φου είναι διαρκείς μετατοπίσεις θέσεων του σώματος για διαλογισμό. Ο διαλογισμός είναι "Γιν", τα Σαολίν Τάο Λου είναι "Γιάνγκ": ενώ αυτές οι πρακτικές είναι πολικά αντίθετες σωματικά (ακινησία - κίνηση) και οι δύο είναι εκφράσεις του πνεύματος του Τσαν. Για τον αφοσιωμένο ασκούμενο δεν υπάρχει καμία διάκριση. Με αυτόν τον τρόπο οι διάφορες φόρμες γίνονται τα ίδια τα οχήματα για τη μετάδοση του Τσαν.
Εάν λοιπόν πραγματικά δεν υπάρχει καμία διάκριση τότε κάθε μορφή του Σαολίν Κουνγκ Φου μπορεί να χρησιμεύσει ως όχημα του Τσαν. Ιδιαίτερα κατάλληλες για αυτό το έργο είναι οι φόρμες Ρου Τσουάν 柔拳 (Róu Quán) - "η μαλακή γροθιά" όπως επί παραδείγματι η Γροθιά Διαμάντι - Τζιν Γκανγκ Τσουάν 金刚拳, το "Ρου" 柔 (Róu) επίσης μπορεί να ερμηνευτεί και ως "ήπια" ή "εύκαμπτη". Όλο το Κουνγκ Φου ακολουθεί τα "Τρία Επίπεδα", τις "Τέσσερις Επιλογές", τα "Πέντε Στοιχεία", τις "Έξι Αρμονίες", τις "Οκτώ Μεθόδους" και τις "Δέκα Αναγκαιότητες" 三节, 四捎, 五行, 六合, 八法, 十要 (Sān Jié, Sì Shāo, Wǔ Háng, Liù Hé, Bā Fǎ, Shí Yào). Πρέπει να αδειάσει το μυαλό για να γίνει το σώμα και το πνεύμα "ένα". Όταν το κέντρο του σώματος (η μέση) είναι σταθερό και το μυαλό με το σώμα είναι ενωμένα, τότε επιτυγχάνουμε το Σεν Φα 身法 (Shēn Fǎ) - το "Νόμο του Σώματος", αυτός ο όρος στο Κουνγκ Φου αναφέρεται σε μια μέθοδο της μετακίνησης του σώματος με ένα εντελώς ενωτικό τρόπο με το πνεύμα, έτσι ώστε να εκφράζει τη μέγιστη ισχύ του σε κάθε ενέργεια. "Το μυαλό και η καρδιά ορίζουν, τα άκρα ακολουθούν". Λίγοι πραγματικά το εννοούν αυτό... είναι ο τρόπος του Τσαν.
Το Τσαν απαιτεί απόλυτη αφοσίωση στη στιγμή και γι 'αυτό είναι μια μέθοδος που ενστερνίστηκαν ευρέως οι πολεμιστές ακόμα και εκτός Κίνας όπως οι Ιάπωνες Σαμουράι. Η επίτευξη ενός υψηλού επίπεδου εγρήγορσης και συνείδησης, απαιτούν την έντονη παρουσία του νου που είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε περίσταση όπως και στο ίδιο το Τσαν. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί σε κάθε κίνηση. Όταν αυτό επιτευχθεί, σε ένα υψηλότερο επίπεδο, δεν χρειάζονται πλέον οι στάσεις και οι φόρμες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μυαλό για να κατευθύνει τη δύναμή. Αυτό έχει τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το 协调 (Xié Tiáo), που σημαίνει "κίνηση σε αρμονία". Αυτό αφορά την ισορροπία και τον συντονισμό. Το δεύτερο επίπεδο είναι 筋络通畅 (Jīn Luò Tōng Chàng) το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "ομαλό πέρασμα μέσα από τους μυς" και αναφέρεται στην κυκλοφορία του Τσι 气 (Qì) - η βιοενέργεια, μέσω των μεσημβρινών που διατρέχουν τις διάφορες μυικές ομάδες για την διατήρηση της υγείας και την εφαρμογή δράσης. Το τρίτο είναι το επίπεδο "Τσαν", το "κενό", το βασίλειο της "μη" κίνησης. Λέγεται Γου Γουό 无我 (Wú Wǒ), κυριολεκτικά "όχι εγώ".
Συνεπώς το Τσαν και όλες οι Σαολίν Κουνγκ Φου πρακτικές είναι ένας "δρόμος" - ένα "εργαλείο" στο να βρούμε την "καρδιά" μας, όχι να ανταγωνιζόμαστε τους άλλους αλλά να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό μέσα από την τέχνη που επιλέξαμε να ασκηθούμε. Ο δάσκαλος μας ανοίγει την πόρτα, εμείς πρέπει να την διαβούμε, το να προχωρήσουμε είναι μια δική μας - ιδιαιτέρως προσωπική υπόθεση και αυτήν δεν μπορούμε να την εναποθέσουμε σε άλλους.